برند یا علامت تجاری شرکت بهمانند سایر اسناد و اموال به دیگر اشخاص قابل واگذاری است. لذا خیلی از افرادی که به دنبال برند برای شرکت خود هستند، ترجیح میدهند که بجای طی مراحل ثبت برند برای محصولاتشان، برندی آماده تهیه نمایند. اما برای واگذاری برند باید از مراحل انتقال برند اطلاع داشت.
- 1. انتقال برند به چه معناست؟
- 2. تفاوت اجازه استفاده از برند و واگذاری برند
- 3. شرایط نقل و انتقال برند
- 4. روش های نقل و انتقال برند
- 5. مراحل نقل و انتقال برند
- 6. مدارک لازم برای نقل و انتقال برند
- 7. مندرجات ضروری اظهارنامهی نقل و انتقال
- 8. هزینه انتقال برند
- 9. مدت زمان انتقال برند
- 10. مزیت های انتقال نام تجاری
انتقال برند به چه معناست؟
انتقال علامت تجاری به معنای انتقال مالکیت، حقوق و همچنین منافع مالک، نسبت به برند ثبت شده به سایر اشخاص است. به عبارتی می توان گفت که در طی مراحل انتقال برند، مالک برند یا شخص انتقال دهنده، حقوق مالکانهاش را نسبت به برند به شخص دیگر یا انتقال گیرنده منتقل میکند.
دقت کنید که مفاهیم انتقال برند و اجازه بهره برداری از علامت تجاری متفاوت هستند. اجازه بهره برداری به حق استفاده از برند یا علامت تجاری تحت شرایطی مشخص، بدون واگذاری حقوق مالکانه علامت تجاری اشاره دارد.
از طرفی هم، مالک برند میتواند حقوق مالکانهاش را نسبت به علامت تجاری در رابطه با بخشی از خدمات و کالاهای ثبت شده انتقال دهد و یا علامت تجاری را بطور کامل، نسبت به کلیه خدمات و کالاهای ثبت شده منتقل کند.
تفاوت اجازه استفاده از برند و واگذاری برند
اجازه استفاده از برند توافقی بین صاحب برند و خواهان آن است که برای مدت زمان مشخصی انجام خواهد شد. برای اجازه استفاده از برند، در ابتدا باید توافقات اولیه جهت کسب اجازهی برند صورت پذیرد و سپس در اداره ثبت شرکتها بصورت رسمی به ثبت رسد.
اما در انتقال برند ابتدا برند ارزشگذاری شده و سپس عملیات نقل و انتقال علامت تجاری انجام خواهد شد. واگذاری علامت تجاری باید بصورت رسمی به ثبت رسد و صدور سند انتقال لازم است. مراجع ثبتی در زمان اجاره و یا انتقال یک برند آماده علاوه بر در نظر داشتن قوانین، کیفیت کالاها و یا خدمات شرکتی را که قصد خریداری برند را دارد، مورد بررسی قرار میدهند. همچنین اداره ثبت شرکتها میبایست مشخص کند که اجاره یا انتقال برند بصورت انحصاری بوده یا خیر.
شرایط نقل و انتقال برند
در صورت مهیا بودن شرایط نقل و انتقال برند میتوان نحوه انتقال برند را بررسی نمود:
- در صورتی میتوان مراحل انتقال برند تجاری را آغاز کرد که برند موردنظر پیش از این به ثبت قانونی رسیده باشد.
- در زمان نقل و انتقال برند میبایست نسبت به اعتبار علامت تجاری اطمینان حاصل کرد.
- در صورتی که خریدار و فروشندهی برند اشخاص حقوقی باشند، میبایست به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و مدارکی که هویت و حوزه فعالیتشان را مشخص کند، ارائه دهند.
- پس از انتقال، طبقه و نوع کالا نباید تغییر نکند و باید به صورت قبل باقی بماند.
همانگونه که بیان شد، برندی قابل انتقال است که در ادارهی مالکیت معنوی کشور به صورت قانونی ثبت شده باشد. لذا، برندهای غیرقانونی منتقل نمیشوند. به همین دلیل پیش از انتقال علامت تجاری میبایست نسبت به استعلام برند اقدام نمود تا از اصالت علامت تجاری مطمئن شد.
روش های نقل و انتقال برند
به طور کلی، روش های نقل و انتقال برند به دو شکل انجام میشود که هر کدام از این روش ها دارای شرایط خاص خود هستند.
روش انتقال اجباری علامت تجاری
انتقال اجباری علامت تجاری در مواقعی انجام می شود که مالک برند به دلایلی مجبور به انتقال علامت تجاری است و چون در این حالت از واگذاری برند، دیگر از اختیار خبری نیست، آن را انتقال اجباری علامت تجاری گویند. برای مثال، با فوت مالک علامت تجاری، وراث مجبورند اسم برند را انتقال دهند که در این شرایط میبایست وراث با طی مراحل و ارائهی مدارکی، برند را به شخص یا شرکتی جدید منتقل سازند.
روش انتقال اختیاری علامت تجاری
انتقال اختیاری علامت تجاری، به صورت اختیاری است و صاحب علامت تجاری جهت انتقال برند اختیار تام دارد. در این روش مالک علامت تجاری مختار است و می تواند برای نقل و انتقال برند به مالک جدید در هر زمان اقدام نماید. این نقل و انتقال میتواند برای مدت زمانی نامحدود و یا برای مدت زمانی محدود انجام شود. نقل و انتقال اختیاری برند زمانی معتبر است که اجازه نامه مرتبط با آن در ادارهی مالکیت معنوی ثبت شده باشد.
واگذاری برند به طور کامل و محدود
هر علامت تجاری شامل تعداد طبقات متعددی است که این طبقات با توجه به نوع کالا و خدمات ارائه شده، مشخص میشوند. در انتقال کامل یک علامت تجاری، همه طبقات به طور کامل به شرکت یا شخص دیگر واگذار میشود.
در واگذاری برند به طور محدود یا جزئی، به جای این که طبقات یک علامت تجاری به طور کامل به شرکت یا شخص دیگر منتقل شوند، تنها تعدادی از طبقات منتقل میشوند. این روش مزیت های خاص خودش را داشته و در مواردی که تمامی طبقات برند کاربرد خاصی برای شخص نداشته باشند، روش واگذاری برند به طور محدود میتواند مناسب باشد.
جهت ثبت این مورد میبایست در قسمت ثبت تقاضای الکترونیک واگذاری برند، جهت نقل و انتقال جزئی اقدام نمود. بر طبق تبصره یک ماده ۱۴۰ آیین نامهی اجرایی قانون ثبت اختراعات، در صورتی که انتقال موضوع این ماده، در دفتر متمم منعکس شود، لازمست تا به شمارهی ثبت اصلی علامت به ثبت رسیده و نیز صفحه و دفتر مربوطه اشاره شود.
در تبصره دو ماده ۱۴۰ اشاره شده که در صورت انتقال محدود کالاها و یا خدمات موضوع کالا، مدت زمان اعتبار بخش انتقال داده شده نسبت به مدت زمان اعتبار باقیمانده علامت ثبت شده در گواهی نامه یا تصدیق علامت نمی تواند بیشتر باشد.
در تبصره سه ماده ۱۴۰ نیز ذکر شده که خریدار میتواند جهت صدور گواهی نامه علامت برای مدت زمان باقی مانده از دوره اعتبار علامت به ثبت رسیده را درخواست نماید.
بر طبق تبصره ۴ این آیین نامه، در صورتی که علامت به ثبت رسیده در زمان تعیین شده تمدید نشود، مانع از تمدید علامت برای آن دسته از خدمات و کالاهایی که از قبل موعد تمدید بصورت محدود انتقال داده شده اند، نخواهد بود.
تبصره ۵ این آیین نامه بیان میدارد که برای این نوع انتقال، لازمست تا در ظهر آخرین گواهی نامه معتبر علامت منعکس شود.
مراحل نقل و انتقال برند
در گام نخست باید مالک علامت تجاری مشخص کند که آیا میخواهد برند را بطور کامل انتقال دهد و یا آنکه میخواهد برند را اجاره دهد. همچنین برای آن که بتوان مراحل نقل و انتقال برند را انجام داد، باید مشخص شود که شخص بعنوان خریدار برند ظاهر خواهد شد یا فروشنده. در صورتی که قصد فروش برند را داشته باشید، بطور کلی، کار زیادی لازم نیست که انجام دهید و باید مدارک اصلی علامت تجاری مثل شماره ثبت، روزنامه ثبت و… را تحویل خریدار داده و اسناد مرتبط را امضا کنید. اما اگر خریدار برند هستید، روند دیگری را باید طی کنید.
دقت کنید که جهت انتقال برند میبایست از طریق دفتر اسناد رسمی اقدام نموده و در آن مکان اسناد مربوطه را امضا کرد تا انتقال برند به شکل رسمی انجام شود. در آخر هم درخواست انتقال برند باید به اداره مالکیت معنوی کشور ارائه شود.
بطور کلی، مراحل انتقال برند بصورت زیر خواهد بود:
- مراجعه طرفین به دفتر اسناد رسمی جهت تنظیم سند صلح برند
- استعلام برای تایید سابقهی برند از اداره مالکیت صنعتی توسط دفتر اسناد رسمی
- امضا سند صلح توسط دو طرف در دفترخانه اسناد رسمی
- همچنین، صاحب جدید برند جهت ثبت انتقال در دفتر ثبت ادارهی مالکیت صنعتی، باید به این اداره رجوع نموده و درخواست کتبی خود را همراه با اصل آخرین گواهینامهی معتبر برند، سند انتقال علامت تجاری که به امضا صاحب پیشین و صاحب جدید رسیده باشد، رسید پرداخت هزینهها و مدارک نمایندهی قانونی (درصورت وجود وکیل) تحویل اداره دهد.
در آخرین گام مراحل انتقال برند نیز، لازمست تا آگهی انتقال علامت تجاری در روزنامهی رسمی کشور انتشار یابد.
مدارک لازم برای نقل و انتقال برند
مدارک لازم برای نقل و انتقال برند شامل موارد زیر است:
اسناد مربوط به ثبت برند تجاری از جمله روزنامهی تقاضای ثبت، آگهی رسمی و همچنین گواهی ثبت برند:
- شناسنامه و کارت ملی فروشنده برند
- شناسنامه و کارت ملی خریدار برند
- سند انتقال یا قرارداد تنظیم شده در دفترخانه اسناد رسمی پس از اخذ نامههای مرتبط با استعلام واگذاری برند
- مجوز فعالیتهای مربوط به خریدار برند تجاری
- شماره ثبت علامت تجاری، شماره اظهارنامه و رمز پذیرش اینترنتی
- گواهی انحصار وراثت (در صورت انتقال اجباری)
مندرجات ضروری اظهارنامهی نقل و انتقال
جهت انتقال برند لازماست تا اظهارنامهای تنظیم شود؛ موضوعاتی که میبایست در این اظهارنامه ذکر شوند موارد زیر میباشند:
شماره ثبت علامت تجاری در ایران
نام اقامتگاه و تابعیت مالک جدید
نام و نشانی مالک
وکالتنامه (در صورت انجام انتقال توسط وکیل)
تصدیق برند در ایران
در صورتی که واگذاری برند در خارج ثبت شده باشد، برای آن که در ایران قانونی باشد، رونوشت تایید شدهی ادارهی ثبت برند خارجی کافیست.
هزینه انتقال برند
برای نقل و انتقال برند به مانند دیگر امور اداری و ثبتی پرداخت هزینهها به مراجع ذیربط ضروری است، لذا بدون پرداخت هزینهها امکان انتقال برند بهصورت رسمی وجود نخواهد داشت. برای واگذاری برند باید هزینههای دفترخانه اسناد رسمی، روزنامه رسمی به همراه تغییرات در سند و همچنین هزینههای تغییرات در اطلاعات سازمان ثبت را در نظر داشته باشید.
دقت کنید که برند بعنوان نوعی دارایی ارزشمند، بهایی دارد و صاحب برند با توجه به موفقیت و شهرت علامت تجاری میتواند برای برند قیمت تعیین کند و آن را بفروشد که این مورد به توافق بین دو طرف بستگی داشته و برای برندهای مختلف نمیتوان قیمتگذاری یکسانی در نظر گرفت. لذا، قیمت برند جزو هزینه انتقال برند میباشد.
بسیاری از افرادیکه تمایل به خرید برند آماده ندارند، تصور میکنند که هزینههای خرید برند ثبت شده و آماده نسبت به هزینههای ثبت برند تجاری جدید بیشتر است، در حالیکه اصلا این موضوع درست نیست و هزینههای ثبت برند جدید بیشتر خواهند شد، زیرا:
- هزینههای جانبی در زمان خرید برند کاهش مییابد.
- برای خرید برند، هزینهای جهت انتخاب نام برند نیاز نیست.
- هزینه اخذ مجوزهای مختلف در خرید برند کاهش پیدا میکند.
- دریافت کارت بازرگانی نیز هزینههایی را در پی خواهد داشت که در صورت خرید یک علامت تجاری آماده، هزینههای این مورد هم کاهش مییابد.
- و…
به این ترتیب میتوان گفت که هزینه انتقال یک برند نسبت به ثبت آن کمتر خواهد بود. علاوه بر کاهش هزینهها در خرید برند، از دردسرهای ثبت برند نیز کاسته خواهد شد. به طور کلی، بر هزینههای نقل و انتقال یک برند، فاکتورهای از جمله نام برند، طراحی برند، تعداد طبقات علامت تجاری، تعداد کالاهای آن، خدمات و کالاهای مشابه، فارسی و یا لاتین بودن علامت تجاری و… نیز تاثیر میگذارند.
مدت زمان انتقال برند
برای ثبت یک برند در حدود یک ماه زمان نیاز است که البته این مدت تا ۱۵ روز هم میتواند کاهش یابد؛ اما مدت زمان انتقال برند کمی بیشتر است. در حقیقت، با توجه به روش انتقال برند و این که امور مربوط به انجام روند تنظیم مدارک را چه کسی انجام خواهد داد، زمان نقل و انتقال علامت تجاری کوتاهتر یا بیش تر خواهد شد. در صورتی که تمامی امور مربوط به واگذاری برند توسط فردی متخصص و آگاه و یا تیمی حرفهای انجام شود، میتوان گفت که یک ماهه مراحل انتقال برند به پایان خواهد رسید.
مزیت های انتقال نام تجاری
خرید یک برند آماده به معنی انتقال برند برای شماست که انتقال نام تجاری دارای مزیتهای زیادی است که در ادامه به آنها میپردازیم. ثبت برند پروسهای زمانبر است، در حالیکه انتقال برند زمان زیادی را نیاز ندارد و این انتقال در یک روز کاری بطور کامل انجام خواهد شد.
- برای ثبت برند باید از ابتدا همه چیز را شروع کنید، در حالی که در خرید برند شروع از صفر نخواهد بود.
- در صورت انتقال برند موقعیت جهت ارتقاء شغلی بیشتر خواهد بود.
- در ثبت یک برند، به هر دلیلی امکان رد درخواست وجود دارد، اما در خرید و انتقال برند دیگر چنین موضوعی وجود نخواهد داشت.
- واگذاری یک علامت تجاری با کمترین مدارک ممکن امکانپذیر است، اما در زمان ثبت یک علامت تجاری باید گواهی نامهها و مجوزهای متعددی را اخذ نمود کنید.
بر خلاف تصورات رایج، این تنها اموال مادی نیستند که قابلیت انتقال به غیر را دارند. لذا داراییهای غیرمادی هم میتوانند منتقل شوند که از جمله آنها برند است. برند هر شرکت و یا سازمان به مانند سایر اموال و اسناد میتواند به سایر اشخاص واگذار گردد. اما برای انتقال برند لازمست تا اصول و شرایط قانونی آن را رعایت کنیم.
منابع:
مشاوره با جناب دکتر رضا زرینی
5 پاسخ
سلام خسته نباشید ممنون از سری مقالات جدیدی که میذارید
شما ثبت برند در کشور های خارجی هم انجام میدید؟
سلام و وقت بخیر دوست عزیز
ممنون از توجه تون
تخصص ما خلق برند هست
این سوال رو بهتره از کارشناس های حقوق بپرسید.
اطلاعات ما در این زمینه کامل نیست
سلام وقت بخیر انتقال یک برند از کشور تحریم به ایران چگونه است؟
سلام و وقت بخیر دوست عزیز
این سوال رو بهتره از کارشناس های حقوق بپرسید.
اطلاعات ما در این زمینه کامل نیست
سلام خسته نباشید اقای دکتر زرینی؛ انتقال برند به کشورهایی که تحریم هستیم مثل آمریکا هم امکان پذیر هست؟ درصورت بله شما اصلا دیگه کار انتقال برند انجام نمیدید؟