کمی قبل تر از این ها افراد برای رفع نیاز های خود، تنها دو یا سه انتخاب برای فروشگاه پیش روی خود نداشتند؛ اما امروزه برای کوچکترین کالا و خدمات هم صدها مرکز فروش وجود دارد. موضوع این جا است که چرا مردم از بین این تعداد زیاد از مرکز فروش، باید به سراغ شما بیایند؟
آن شخصی که در شهر دیگر زندگی می کند، چرا باید به جای خرید حضوری از شما، از فروشگاه اینترنتی دیگران خرید کند؟ تمامی این موارد، به نوع استراتژی بازاریابی کسب و کارها باز می گردد. اگر شما هم به دنبال تعریف و انواع استراتژی بازاریابی هستید، در ادامه این مقاله از برنداکسین همراه ما باشید.
- 1. استراتژی بازاریابی چیست؟
- 2. تاریخچه استراتژی بازاریابی چیست؟
- 3. عناصر اصلی در استراتژی بازاریابی چیست؟
-
4.
انواع استراتژی بازار چیست؟
- 4.1. استراتژی برند مارکتینگ
- 4.2. بازاریابی محتوایی
- 4.3. بازاریابی روابط عمومی
- 4.4. بازاریابی سئو
- 4.5. بازاریابی ویدیویی
- 4.6. بازاریابی دهان به دهان
- 4.7. بازاریابی شبکه های اجتماعی
- 4.8. استراتژی همکاری در فروش
- 4.9. بازاریابی اینفلوئنسر
- 4.10. ایونت مارکتینگ
- 4.11. بازاریابی ایمیلی
- 4.12. بازاریابی نیچ
- 4.13. بازاریابی انبوه
- 5. آیا مرکز مشاوره برای انتخاب استراتژی مناسب با کسب و کار ما وجود دارد؟
- 6. جان کلام
استراتژی بازاریابی چیست؟
استراتژی بازاریابی یکی از مهمترین و اصلی ترین ارکان هر کسب و کاری محسوب می شود. شاید با خود فکر کنید که کسب و کار کوچک شما نیاز به اعمال استراتژی خاصی برای فروش و جذب مشتری ندارد؛ در حالی که تمامی کسب و کارهای کوچک و بزرگ باید دارای استراتژی خاصی برای خود باشند.
قبل از این که به مفهوم استراتژی برند و بازاریابی اشاره کنیم، باید تعریفی از بازاریابی را ارائه دهیم. بسیاری از افراد، بازاریابی را تنها به معنای تبلیغات برای فروش بیشتر می دانند؛ در حالی که تمامی اقدامات شما برای شناسایی، ارتباط و درک نیازهای مشتریان برای فروش بیشتر مفهوم بازاریابی را نشان می دهد.
با این تعبیر، بهتر متوجه می شوید که اصلا استراتژی بازاریابی چیست؟ به طور کلی تمامی برنامه هایی که یک شرکت در کوتاه مدت یا بلند مدت برای فروش بیشتر محصولات خود برنامه ریزی می کند، استراتژی بازاریابی است.
به تعیبر دیگر استراتژی بازاریابی شامل مدل خاصی می شود که سازمان ها با استفاده از حداقل امکانات و منابع، بتوانند فرصت های فروش بیشتری را برای خود به دست بیاورند. در واقع استراتژی بازاریابی این امکان را فراهم می کند که سازمان ها راه رسیدن به اهداف بازاریابی خود را به بهترین شکل ممکن پیدا کنند.
تاریخچه استراتژی بازاریابی چیست؟
به طور کلی تاریخچه استراتژی بازاریابی، به جنگ های یونانیان باز می گردد. استراتژی، واژه ای یونانی است که از کلمه استراتگوس ریشه گیری می کند. مفهوم استراژی در دو قرن پیش به معنای جنگ و دستور دادن به ارتش برای پیروزی در برابر دشمنان بوده است.
حالا پس از گذشت زمان های طولانی، اقتصاد دان ها به فکر تاثیر پذیری این واژه روی فروش بیشتر و پیروزی در برابر رقیبان افتاده اند. البته اقتصاد دان ها به هیچ عنوان این رقابت را به چشم جنگ نگاه نمی کردند؛ بلکه از آن به عنوان وسیله ای کارآمد برای بهبود بازار و رشد کسب و کار های مختلف یاد می کنند.
عناصر اصلی در استراتژی بازاریابی چیست؟
به طور کلی رعایت چهار عنصر اصلی استراتژی بازاریابی زیر، در تمامی کسب و کارها ضروری است. بنابراین در ادامه به معرفی هر کدام از آن ها می پردازیم:
محصول
اولین نکته مهم در بازاریابی هر کسب و کار، این است که شما با انجام تحقیقات بازار، بدانید چه محصولی را باید برای جامعه هدف خود عرضه کنید. برند موفق همان کسب و کاری است که محصولات خود را مطابق با گرایش افراد همان منطقه تولید نماید.
قیمت
قیمت در استراتژی بازاریابی، به عنوان عاملی مهم برای جلب اعتماد مشتریان به کسب و کار است. قیمت گذاری باید به گونه ای باشد که برای مشتریان ارزش ایجاد کند. توجه کنید که منظور ما ارائه قیمت به صورت خیلی گران و خیلی ارزان نیست؛ بلکه باید به گونه ای قیمت گذاری کنید که هم سود مطلوبی برای خود داشته باشید، و هم مشتریان را از خرید خود راضی کنید.
مکان
عنصر مکان هم جزو نکات ارزشمند برای استراتژی بازاریابی است. حتما باید تصویری از محصولات را به مشتریان خود نشان دهید؛ چرا که اگر مشتریان نتواند نمونه ای از این محصولات را مشاهده کنند، قطعا از شما خرید نمی کنند.
در این عنصر باید به این موضوع توجه کنید که مشتریان بیشتر محصولات شما را در چه مکانی خرید می کنند و چه نوع تبلیغاتی را باید برای خرید بیشتر آن ها فراهم کنید؟
ارتقا و تبلیغات
پس از انتخاب محصولات، قیمت گذاری صحیح و همچنین مکان مناسب برای فروش آن ها، باید به فکر ارتقا خدمات و تبلیغات موثر باشید. در همه شرکت ها باید نکات مهم در زمینه بازاریابی و تبلیغات اجرا شود؛ چرا که قطعا هر فردی نیاز به محرک برای خرید دارد. امروزه راه های تبلیغاتی مختلفی وجود دارد که شما می توانید با استفاده از آن ها برند خود را ارتقا دهید.
انواع استراتژی بازار چیست؟
با توجه به این که رویکرد کسب و کار ها با یکدیگر متفاوت هستند، بنابراین قطعا نمی توانید نوع خاصی از استراتژی بازاریابی محصول را برای همه آن ها اعمال کنید. همین موضوع سبب می شود که انواع استراتژی بازاریابی برای کسب و کارهای مختلف تعریف گردد. در ادامه به معرفی هر کدام از آن ها می پردازیم:
استراتژی برند مارکتینگ
یکی از مهمترین و معروف ترین استراتژی های بازاریابی، برند ماکتینگ است. تمامی کسب و کارهایی که قصد افزایش ارزش برند و معرفی خود به مشتریان را دارند، باید از این مدل استراتژی استفاده کنند.
برند در واقع به عنوان شناسنامه ای از کسب و کار شناخته می شود که نوع فعالیت شما را به مشتریان نشان می دهد. بنابراین تمامی اقداماتی که شما برای شناسایی خود به دیگران و ماندگاری در ذهن مشتریان انجام می دهید، جزو بازاریابی برند محسوب می شود.
شما با استفاده از این استراتژی، آن طور که می خواهید در بین رقیبان و مشتریان خود شناخته می شوید؛ همین موضوع سبب می شود که اعتماد مشتریان را به خود جلب کنید و مشتریان گذشته را هم برای خود نگه دارید. یکی از معروف ترین استراتژی های بازاریابی برند را می توانید در برندهای قدیمی مانند اپل پیدا کنید.
بازاریابی محتوایی
در این مدل از استراتژی بازاریابی و فروش، محتوا حرف اول را می زند. بر طبق این مدل، شما تمرکز خود را روی تولید محتوای جذاب و مشتری پسند قرار می دهید. به این صورت که با شناخت دغدغه های مشتریان، تمامی محتواهای آموزشی مرتبط با کسب و کار خود را در قالب محتوا قرار می دهید و با این کار باعث جذب آن ها می شوید. در این استراتژی، افراد علاوه بر دانستن موضوعات مختلف و سرگرم کننده، برای خرید از شما هم ترغیب می شوند.
بازاریابی روابط عمومی
استراتژی روابط عمومی، برای برقراری ارتباط با مشتریان و تعامل مثبت آن ها انجام می شود. بر این اساس، هر برندی برای خود زبان و حرف خاصی برای گفتن دارد که سبب ایجاد تصویر ذهنی مثبت از شما در ذهن مخاطب می شود. تمامی رسانه هایی که برای معرفی محصول و ارائه مزایای خرید آن وجود دارند، از این مدل استراتژی استفاده می کنند.
بازاریابی سئو
قطعا بیشتر کسب و کارهای امروزی برای خود سایت مخصوصی را طراحی کرده اند؛ بنابراین تصویر کنید که چقدر باید تعداد سایت های فروشگاهی زیاد باشد. حالا چرا اصلا باید سایت شما را مخاطب جستجو کند؟ این موضوع بستگی زیادی به بازایابی موتورهای جستجو دارد.
همه افراد با جستجو کلمه خاصی در اینترنت، تنها در کمتر یک دقیقه نام محصول مورد نظر خود را انتخاب می کنند؛ از همین رو خیلی مهم است که شما در همان رتبه های اول باقی بمانید.
بازاریابی ویدیویی
یکی از استراتژی های سریع و فوق العاده تاثیر گذار روی مشتری، از طریق ویدیو انجام می شود. ویدئو های موجود در این استراتژی می تواند شامل اطلاعات آموزشی، معرفی کسب و کار، موشن گرافی یا تبلیغات محصولات باشد.
طبق آمارهای نشان داده شده، کسب و کارهایی که از این استراتژی بهره مند می شوند، ۴۳ درصد بیشتر از دیگران درآمد دارند؛ چرا که تعامل با مخاطب از طریق ویدئو خیلی بیشتر است.
بازاریابی دهان به دهان
سنتی ترین انواع استراتژی بازیابی، از طریق دهان به دهان انجام می شود؛ چرا که قطعا افراد اعتماد بیشتری به حرف های نزدیکان خود دارند تا این که از افراد غریبه حرف را بشنوند. بنابراین نگهداری مشتریان فعلی، ایده فوق العاده خوبی برای افزایش دیگر مشتریان محسوب می شود.
در بازاریابی دهان به دهان، مشتریانی که از خدمات شما راضی هستند، بدون اجبار خاصی شما را به دیگران به عنوان برند موفق معرفی می کنند.
بازاریابی شبکه های اجتماعی
طبق آمارهای موجود در کسب و کار، بیش از ۵۰ درصد افراد قبل از خرید محصولات مختلف، به سراغ شبکه های مجازی می روند. از طرفی این روزها به قدری فروشگاه های اینترنتی موجود در فضاهای مجازی گسترش پیدا کرده است که موثر بودن این مدل استراتژی را نشان می دهد.
استراتژی شبکه های اجتماعی جدای از جلب اعتماد مشتریان، سبب کاهش هزینه های بازاریابی هم می شود. همچنین با این استراتژی، به راحتی می توانید با مشتریان ارتباط برقرار کنید و بازدید کنندگان خود را هم افزایش دهید.
استراتژی همکاری در فروش
در این نوع از استراتژی بازاریابی، کسب و کارهای کوچک با بهره مندی از کمک کسب و کارهای موفق تر در همان زمینه، کسب درامد می کنند. سپس در کسب و کارهای دیگر به اندازه هر مقدار فروشی که دارند، پورسانت دریافت می کنند.
بازاریابی همکاری در فروش سبب می شود که با کمترین هزینه، جذب مشتری خوبی داشته باشید. از طرفی معرفی شما به دست برند دیگر، سبب جلب اعتماد بیشتر افراد به شما می شود.
بازاریابی اینفلوئنسر
گاهی اوقات، دیگر معرفی های شما از کسب و کار خود برای مشتریان کافی نیست؛ از همین رو استراتژی اینفلوئنسر گزینه مناسبی محسوب می شود. این نوع بازاریابی تقریبا مرتبط با همان ازاریابی دهان به دهان می شود؛ با این تفاوت که کار بازاریابی به دست افراد معروف تری انجام می گیرد.
اینفلوئنسرها افراد معروفی هستند که با استفاده از همین موضوع، اعتماد مردم را بیشتر به خود جلب می کنند. بنابراین کسب و کار های مختلف از آن ها برای معرفی محصولات خود استفاده می کنند.
ایونت مارکتینگ
بر اساس این مدل از استراتژی بازاریابی، محفلی در جهت معرفی خدمات و محصولات برقرار می شود. این دورهمی می تواند در قابل ایونت، کنفرانس، سمینار یا نمایشگاه باشد که سبب بهبود رابطه بین مشتری و صاحبان کسب و کار می گردد.
بازاریابی ایمیلی
یکی از انواع روش های استراتژی بازاریابی، استفاده از ایمیل مارکتینگ است. درست است که بسیاری از افراد دید مثبتی نسبت به این مدل بازاریابی ندارند؛ اما هنوز هم یکی از بهترین راه های تعامل با مشتری محسوب می شود.
اگر به دنبال کم هزینه ترین راه برای بازاریابی هستید، استراتژی بازاریابی و فروش از طریق ایمیل گزینه مناسبی محسوب می شود. ایمیل ها شامل موارد مختلفی از جمله وبلاگ، خبرنامه و پیشنهاد های تخفیف است که برای مشتریان ارسال می شود. این مدل از استراتژی، بیشتر مربوط به بازاریابی دورنگرا می شود که تمرکز زیادی بر مشتریان فعالی دارد.
بازاریابی نیچ
به طور کلی نیچ به معنای فضای بسیار کوچکی است؛ بنابراین استراتژی بازاریابی متمرکز برای تعداد اندکی از مخاطبان شما انجام می شود. برای انجام این مدل از بازاریابی، حتما باید با مخاطبان خود آشنایی کاملی داشته باشید. همچنین باید بدانید که این مدل از استراتژی بازاریابی، برای ارائه محصولات خاص استفاده می شود.
بازاریابی انبوه
در این مدل از استراتژی بازاریابی هدف اصلی، نمایش پیام کسب و کار شما به تعداد زیادی از مردم است. فرقی ندارد که مخاطب چه سنی داشته باشید یا این که چه رفتاری از خود نشان دهد؛ چرا که در این مدل، بیشتر تمرکز روی اطلاع رسانی بیشتر است.
همه ما روزانه این مدل از استراتژی را در رسانه های عمومی مانند تلویزیون مشاهده می کنیم. برای برندهایی که به دنبال مخاطب بیشتر در بین عموم جامعه هستند، مدل استراتژی بازاریابی انبوه گزینه مناسبی است.
آیا مرکز مشاوره برای انتخاب استراتژی مناسب با کسب و کار ما وجود دارد؟
در قسمت قبلی، انواع نمونه استراتژی بازاریابی را به شما معرفی کردیم؛ اما سوال این جا است که کدام یک از آن ها برای کسب و کار شما مناسب است؟ اگر کمی با مفاهیم بازاریابی آشنایی داشته باشید، شاید بتوانید نوع مناسب خود را پیدا کنید. اما پیشنهاد می کنیم که برای کسب مشاوره بیشتر در زمینه اجرای استراتژی برند، به سراغ مراکز معتبری همچون وبسایت برنداکسین بروید.
این شرکت یکی از بهترین مراکز مشاوره برندینگ در ایران است که به شما در خرید برند و همچنین اسم و لوگو مخصوص به شما کمک می کند.
جان کلام
هر کسب و کاری برای فروش محصولات و جذب بیشتر مشتریان، نیاز به اجرای استراتژی بازاریابی دارد. بنابراین ما در این مقاله، انواع روش های استراتژی بازار را معرفی کردیم. شما می توانید برای بهره مندی از چگونگی اجرای این روش ها، از مشاوران تخصصی در برنداکسین کمک بگیرید.