آمارها نشان می دهند که در حال حاضر تعداد زیادی از کسب و کارهای تازه کار، به دلیل عدم وجود سرمایه کافی برای شروع فعالیت، شکست می خورند یا این که اصلا توانایی اجرا شدن ایده های خود را ندارند.
طبیعی است که هر ایده کارآفرینی، بدون نیاز به پرداخت هزینه های مخصوص به خود، نمی تواند راه پیشرفت را ادامه دهد. بنابراین اگر حتی سرمایه شخصی هم نداشته باشید، باید به فکر جذب سرمایه گذار بروید.
از طرفی جذب سرمایه گذار قطعا کار آسانی نیست و نیاز به تکنیک های خاص خود دارد. از همین رو ما تصمیم گرفتیم که تمامی موارد مهم برای جذب سرمایه گذار را در این مقاله از برنداکسین به شما نشان دهیم.
- 1. سرمایه گذار کیست؟
- 2. انواع سرمایه گذار چیست؟
-
3.
چگونه سرمایه گذاران را به خود جذب کنیم؟
- 3.1. برای چند دقیقه خود را در جایگاه سرمایه گذار قرار دهید.
- 3.2. تحقیقات کاملی درباره فعالیت خود داشته باشید.
- 3.3. مدل درآمد خود را مشخص کنید.
- 3.4. بازار هدف خود را مشخص کنید.
- 3.5. به دنبال جذب تیم قوی باشید.
- 3.6. زمان احتمالی بازدهی را مشخص کنید.
- 3.7. نکات حقوقی جذب سرمایه را رعایت کنید.
- 3.8. درباره سرمایه گذار تحقیقات کاملی انجام دهید.
- 4. آیا سرمایه گذار همان تریدر است؟
- 5. آیا انتخاب نام برند هم در جذب سرمایه گذار تاثیر می گذارد؟
- 6. جان کلام
سرمایه گذار کیست؟
همه افراد برای شروع هر کسب و کاری نیاز به سرمایه اولیه دارند؛ چرا که قطعا هیچ کاری وجود ندارد که بدون هزینه خاصی شروع شود. بنابراین در این زمان است که نقش سرمایه گذار پر رنگ تر از قبل می شود.
سرمایه گذار شخص یا سازمان خاصی است که به منظور کسب سود، دارایی و پول خود را به دست پروژه خاصی می سپارد. در حال حاضر بسیاری از شرکت های بزرگ و معتبر، مقداری از سرمایه خود را به راه اندازی استارت آپ های کوچکتر اختصاص می دهند.
توجه کنید که سرمایه گذاران بر اساس اهداف خود، سرمایه گذاری می کنند. بنابراین فرقی ندارد که پول زیادی را سرمایه گذاری کنید یا این که از مبلغ های کمتری شروع نمایید؛ چرا که در هر صورت، شما به عنوان سرمایه گذار شناخته می شوید.
اگر شما قصد شروع ایده خاصی برای کسب و کار را دارید و به دلیل کمبود بودجه، نمی توانید آن را عملی کنید، سرمایه گذاران در این راه به شما کمک می کنند. بر این اساس، به هر میزان سرمایه ای که سرمایه گذار وارد کسب و کار شما کرده است، در سود شما شریک می شود.
انواع سرمایه گذار چیست؟
به طور کلی سرمایه گذاران به دو دسته حقیقی و حقوقی تقسیم بندی می شوند. سرمایه گذاران حقیقی افرادی هستند که به منظور سرمایه گذاری بیشتر برای خود فعالیت می کنند. در مقابل سرمایه گذاران حقوقی فرد یا سازمانی هستند که با خرید و فروش حجم زیادی از سهام یا اوراق بهادار، تاثیر زیادی بر قیمت سهام می گذارند.
همچنین سرمایه گذاران حقوقی کارمزد کمتری نسبت به سرمایه گذاران حقیقی پرداخت می کنند. در ادامه به معرفی برخی از سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی می پردازیم:
بانک ها
یکی از مهمترین و اصلی ترین سرمایه گذاران حقوقی، بانک ها هستند. بانک ها به عنوان سرمایه گذار برای شرکت های جدید با ایده های نو، فعالیت می کنند. اما توجه داشته باشید که این سرمایه گذاری تنها در صورت واجد شرایط بودن آن کسب و کار انجام می شود.
به طور کلی بانک ها سرمایه خود را یا به شخص حقیقی اعطا می کنند یا این که در طرح های بزرگ صنعتی و ساخت مسکن مشارکت دارند.در نهایت سود سرمایه بانک ها به صورت مالکیت در سهام شرکت یا سود درآمد به دست آن ها می رسد.
سرمایه گذاران فرشته
سرمایه گذاران فرشته افراد کارآفرین موفقی هستند که روی کسب و کار خود یا دیگران سرمایه گذاری می کنند. اصولا کسانی که به ثبات اقتصادی خاصی رسیده اند، دست به انجام این سرمایه گذاری می زنند.
سرمایه گذاران فرشته ریسک بالایی را برای انجام کار خود تحمل می کنند؛ اما در نهایت اگر پروژه به موفقیت برسد، سود قابل توجهی را هم به دست می آورند. سرمایه گذاری فرشته تنها روی شرکت های کوچک سرمایه گذاری نمی کنند و حتی برای بانک ها و شرکت های صنعتی بزرگ هم فعالیت دارند.
سرمایه گذاران پایاپای
سرمایه گذاری پایاپای، مدل خاصی از تسهیلات همکاری یا مشارکتی است که روندی مشابه با وام را دارد. بر این اساس، شرکت های نوپا، پروفایل شخصی خود را در سایت های خاصی قرار می دهند و با نمایش اسم برند، این کار جذب سرمایه گذار انجام می دهند.
آنگاه سرمایه گذاران با تحقیق درباره سابقه شرکت و با داشتن شرایط خاص، درباره نرخ وام نظر می دهند. توجه کنید که این سرمایه گذاری ریسک کمتری دارد؛ اما در نهایت درآمد آن تنها به سود شرکت بستگی دارد.
سرمایه گذاران خطر پذیر
سرمایه گذاران خطر پذیر افرادی هستند که از گروه های سرمایه گذاری با استارت آپ های کوچک، سرمایه دریافت می کنند. به این صورت که دارایی آن دسته سرمایه گذارانی را که قصد سرمایه گذاری در شرکت های قوی دارند را نظارت می کنند.
این افراد برای انتخاب سرمایه گذاری خود، به دارایی، خطوط توسعه و اندازه شرکت شما توجه می کنند. همچنین نقش فعالی در سرمایه گذاری دارند و اصولا جزو افراد در هیئت مدیره هستند. سرمایه گذاری های خطر پذیر بیشتر از طریق بانک ها، سرمایه گذاران ثروتمند و موسسه های مالی انجام می شود.
سرمایه گذاران شخصی
حتما قرار نیست که برای جذب سرمایه، به سراغ سرمایه گذاران خاصی بروید؛ چرا که حتی نزدیکان شما هم می توانند سرمایه گذار خوبی برای شروع کسب و کار شما باشند. طبق تحقیقات انجام شده، در حال حاضر بیشتری سهم در بین سرمایه گذاران، در بین نزدیکان افراد بوده است. اما توجه داشته باشید که این نوع سرمایه گذاری، ریسک زیادی دارد و در صوت عدم موفقیت، ممکن است که روابط خانوادگی را هم دچار مشکل کند.
چگونه سرمایه گذاران را به خود جذب کنیم؟
جذب سرمایه گذار برای تولید یا خدمات خاصی، جزو مهمترین کارها برای هر کسب و کار محسب می شود. از طرفی در حال حاضر شاید صد ها ایده مختلف وجود داشته باشد که نیاز به سرمایه گذار دارد.
حالا سوال این جا است که چگونه سرمایه گذاران را به پروژه خود جذب کنیم؟ اگر می خواهید شخص سرمایه گذار پروژه شما را به عنوان هدف اصلی خود انتخاب کند، بهتر است که مراحل زیر را طی کنید:
برای چند دقیقه خود را در جایگاه سرمایه گذار قرار دهید.
فرض کنید که شما به عنوان سرمایه گذار می خواهید مقداری از دارایی خود را در اختیار شرکت خود قرار دهید. چه انتظاراتی از شرکت دارید؟ سود احتمالی شما باید چقدر باشد؟ آیا واگذاری دارایی خود به این شرکت کار عاقلانه ای است؟
قطعا کسی که قصد پرداخت پول و سرمایه خود را دارد، حساسیت های خاصی را هم به خرج می دهد. بنابراین در ابتدای کار، بهتر است که اعتماد سرمایه گذار را جلب کنید و به حقوق آن هم توجه داشته باشید.
تحقیقات کاملی درباره فعالیت خود داشته باشید.
بسیاری از افراد تنها در جلسات مذاکره جذب سرمایه گذار برای استارتاپ، تنها به اهداف فراتر از واقعیت خود در آینده می پردازند؛ در حالی که ایده آن ها کاملا خام و دارای اشکال است. بنابراین نباید انتظار جذب سرمایه گذار دیوار یا دیگر موسسه ها را داشته باشند.
این در حالی است که شما باید در ابتدا تحقیقات کافی روی عملی شدن ایده خود داشته باشید و با مشورت از افراد متخصص، مشکلات احتمالی آن را برطرف کنید. همچنین ایده خود را در مدت کوتاهی به طور آزمایشی اجرا کنید و مشکلات احتمالی را با سرمایه گذار در میان بگذارید.
مدل درآمد خود را مشخص کنید.
به طور کلی هر کسب و کاری در نهایت به سود خاصی دست پیدا می کند؛ اما این که چگونه این درآمد به دست می آید، گزینه مهمی است. برای آن که از مدل درآمدی خود آگاهی پیدا کنید، باید در فرصت چند ماهه آزمایش خود به آن برسید.
توجه داشته باشید که میزان درآمد شما و دریافت از افراد مختلف، باید به صورت کاملا واضح برای سرمایه گذار مشخص باشد. این که مدل درآمدی شما کپی برداری از نمونه های خارجی است یا کاملا اختصاصی انجام می شود هم گزینه مهمی برای سرمایه گذاران است. این مورد خصوصا برای جذب سرمایه گذار خارجی در ایران بیشتر اهمیت دارد.
بازار هدف خود را مشخص کنید.
درآمد شما و سهامداران، در نهایت به میزان تقاضای مشتریان بستگی دارد؛ از همین رو باید بازار هدف خود را مشخص کنید. سپس با همان فرصت چند ماه برای آزمایش کار، موارد مختلفی از جمله سن، جنسیت و تحصیلات مشتریان را هم باید بدانید.
همچنین باید به میزان رقیبان برای هر کسب و کار هم توجه خاصی داشته باشید. برای سرمایه گذار، میزان گردش مالی شرکت و حتی مشتریان هم اهمیت زیادی دارد؛ بنابراین حتما باید شرح کاملی از روند بازار را به سرمایه گذار معرفی کنید.
به دنبال جذب تیم قوی باشید.
زمانی که سرمایه گذار شرایط اولیه کار را پذیرفت، نوبت به شروع فعالیت می رسد؛ در این زمان تخصص افرادی که برای تیم کار می کنند، بسیار مهم است. بسیاری از سرمایه گذاران این عقیده را دارند که قطعا هر ایده ای به دست تیم قوی اجرایی شود، به نتیجه های خوبی در آینده می رسد. بنابراین بهتر است که اصول تیم سازی را بدانید و بهترین افراد را در کنار هم جمع کنید.
زمان احتمالی بازدهی را مشخص کنید.
این که سرمایه گذار بداند تا چه مدتی به بازگشت سرمایه خود می رسد، نکته بسیار مهمی است. اصولا هرچه زمان بازگشت سرمایه کوتاه تر باشد، سرمایه گذار بیشتر تمایل به سپردن دارایی های خود دارد. اما این نکته را هم باید بدانید که برخی از کسب و کارها مانند جذب سرمایه گذار فارکس، تنها با گذشت مدت زیادی به سود دلخواه خود می رسند.
نکات حقوقی جذب سرمایه را رعایت کنید.
اصولا جذب سرمایه گذار برای ایده، شکل خاصی از شراکت محسوب می شود؛ بنابراین باید نکات حقوقی در همکاری و فعالیت در آن اجرا شود. اگر شما در همان ابتدای کار بتوانید حقوق هر دو طرف را رعایت کنید، سرمایه گذار هم اصولی بودن روند کار شما را احساس می کند.
بهتر است که قبل از جلسه با سرمایه گذار، از تمامی مسائل حقوقی مربوط به کسب و کار خود آگاهی پیدا کنید؛ چرا که در غیر این صورت، همکاری شما دچار مشکل خواهد شد.
درباره سرمایه گذار تحقیقات کاملی انجام دهید.
اگر می خواهید راه صحبت و تاثیر روی سرمایه گذار را بدانید، باید قبل از هر کاری درباره سوابق، خصوصیات و علائق آن فرد آگاهی پیدا کنید. این کار سبب می شود که شما بتوانید رابطه خوبی با آن فرد برقرار کنید. همچنین حتی با تحقیق درباره فعالیت های آن فرد، به این نتیجه هم می رسید که نباید فعالیت خود را ادامه دهید.
آیا سرمایه گذار همان تریدر است؟
این روز ها با توجه به پیشرفت ارز دیجیتال و بازار سهام، افراد سرمایه گذار را با تریدر یکسان می دانند؛ این در حالی است که با وجود فعالیت مشابه هر دو مورد در بازارهای مالی، تفاوت های زیادی هم بین جذب سرمایه گذار برای ترید و کسب و کار با سرمایه کم وجود دارد.
تریدرها معمولا به صورت کوتاه مدت سرمایه گذاری می کنند؛ در حالی که سرمایه گذاران دارای اهداف بلند مدت هستند. همچنین سرمایه گذاران وقت خود را برای مشاهده سهام ها نمی گذارند؛ اما تریدرها باید به طور مداوم قیمت ارزها و سهام ها را توجه کنند.
همچنین ریسک جذب سرمایه گذار کمتر از جذب تریدر است. توجه کنید که تریدرها سودهای روزانه، ساعتی و ماهانه به دست می آورند؛ ولی سرمایه گذاران سودهای خود را از طریق پروژه های بلند مدت دارند.
آیا انتخاب نام برند هم در جذب سرمایه گذار تاثیر می گذارد؟
شاید اسم برند نکته خیلی مهمی برای جذب سرمایه گذار معدن یا دیگر شرکت های صنعتی به نظر نرسد؛ اما باید بدانید که شما با انتخاب اسم خاص برای برند می توانید توجه سرمایه گذاران را به خود جلب کنید.
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که اسم خاص برای برند را از کجا پیدا کنیم؟ برای این کار می توانید به شرکت های متخصص این کار مانند برنداکسین مراجعه کنید.
برنداکسین یکی از شرکت های تخصصی برای مشاوره برندینگ است که به شما در ساخت برند و انتخاب اسم برند کمک بزرگی می کند. بنابراین شما می توانید برای مشاهده خدمات این شرکت، به وبسایت برنداکسین مراجعه نمایید.
جان کلام
جذب سرمایه گذار خارجی و داخلی جزو مهمترین کارهایی است که شرکت های نوپا باید انجام دهند. در این مقاله انواع سرمایه گذاران و نحوه جذب آن ها را به شما معرفی کردیم. اگر شما هم پس از جذب سرمایه گذار، به فکر خرید برند آماده برای کسب و کار خود هستید، می توانید به وبسایت برنداکسین مراجعه نمایید.